Blijf op de hoogte

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang als eerste ons laatste nieuws, onze nieuwe collecties, promoties en uitnodigingen voor onze events.

'Een hoed geeft het gelaat een extra dimensie' 'Een hoed geeft het gelaat een extra dimensie'

NIEUWS | 13-11-2012 : 22:51 | Overzicht van nieuws & events

In het voorjaar van 2007 verscheen er een prachtig artikel op de website van nieuwsblad.be , omtrent Hoedenmaakster Martine Verstraeten uit Haacht.

Om dit artikel nogmaals in de kijker te plaatsen, schrijven we hier graag nog eens de mooiste stukken uit dit artikel neer.

 

How it all started …

In 1991 nam het professionele leven van Martine Verstraeten een hele wending. Al 17 jaar werkte ze met zwaar mentaal en visueel gehandicapte kinderen. Maar in combinatie met het eigen gezin, met vier kinderen, werd dit alles toch te zwaar. Dus besliste ze er, met pijn in het hart, een punt achter te zetten. Ze waagde zich aan een beroepsopleiding 'modiste' bij dé Christophe Coppens.

 

'Hij was mijn echte leermeester. Ik heb ook bij hem stage gedaan', vertelt ze. 'Nadien begon ik als onderaannemer bij hem en vanuit die basis ben ik gestart als zelfstandige.' Ze zorgde voor patronen, sjaals en hoeden. Op een dag maakte ze een patchwork hoedje met vilt en bont naar zijn ontwerp, en even later zag ze dat hoedje terug op tv... op het hoofd van prinses Astrid.

Later maakte ze ook zelf creaties voor gasten van het huwelijk van prins Laurent en voor vrouwen van ministers.

 

De stijl van Martine Verstraeten

Martine Verstraeten heeft inmiddels een herkenbare stijl. 'Ik hou enorm van retro, van de jaren '20, van de stijl van Koningin Astrid en van eenvoud. Ik zal een hoed nooit overmatig versieren. Vooral het lijnenspel van een hoed fascineert me. Je kan er een rond gezicht slanker mee maken en een scherp gezicht zachter. Het geeft je gezicht gewoon een extra dimensie.'

 

In groep

Vaak komt een hele groep vrouwen tegelijk naar het atelier voor een demonstratie. Ze krijgen dan stijladvies en het maken van een hoed wordt van a tot z uiteengezet: over hoe de stof natgemaakt wordt en gemodelleerd op houten mallen. 'Oudere vrouwen denken dan terug aan hun tijd. Jongere dames hebben vaak herinneringen aan die ene grootmoeder of tante die altijd een hoed droeg. Vaak heerst er een gezellige nostalgie.'

 

Zowel voor mannen, als voor vrouwen

De hoeden die je bij Hoeden Martine Verstraeten kan vinden, zijn zowel voor mannen als voor vrouwen. Maar een zelfgemaakte hoed is niet voor iedereen weggelegd, want een exemplaar kost tussen de 150 en 300euro. 'Ik werk enkel met kwalitatieve stoffen, dus de hoeden gaan wel jaren mee', zegt de modiste.

 

Martine Verstraeten geniet duidelijk van haar 'tweede leven'. Ze maakt elke dag warm eten voor de kinderen, werkt van thuis uit en kan haar sociale kantje kwijt in het lesgeven en het contact met de klanten. 'En die komen van overal. Soms trouwt er eens een Limburgse met een West-Vlaming die allebei in Leuven blijven plakken zijn. En dan zie ik een tijdje daarna gegarandeerd ook beide moeders in mijn atelier verschijnen.'

 

Artikel donderdag 10 mei 2007

Door Lore Callens

 

Lees hier het gehele artikel:http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=941C2HPE&utm_source=nieuwsblad&utm_medium=social&utm_content=footer&utm_campaign=send-to-a-friend&utm_term=1C2UI6QP