Blijf op de hoogte

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang als eerste ons laatste nieuws, onze nieuwe collecties, promoties en uitnodigingen voor onze events.

Restauratie Spaanhoed Mevr Poels Restauratie Spaanhoed Mevr Poels

NIEUWS | 19-10-2012 : 08:27 | Overzicht van nieuws & events

Mevr. Poels en haar Spaanhoed, een mooi avontuur waar ik met veel voldoening en plezier aan terug denk!

Ik kwam met Mevr. Poels in contact via de Stip, een programma op VTM, waar zij een oproep deed om iemand te vinden die haar kon helpen met de restauratie van haar Spaanhoed, een familie erfstuk.

Nu is Mevr Poels een heel actieve en assertieve dame en haar zoektocht had haar reeds in het Modemuseum en de Opera van Antwerpen gebracht, maar tevergeefs, niemand wist hoe deze hoed van begin 19de eeuw kon gerestaureerd worden.

Ook voor mij was het de eerste keer dat ik een echte Spaanhoed in mijn handen had , maar met mijn kennis van de traditionele technieken kwam ik toch al een heel eind en kon ik Mevr. Poels raad en aanwijzingen geven hoe zij te werk kon gaan om te starten met het eerste naaiwerk.

Ons bezoek aan het archief van het Modemuseum te Antwerpen, op initiatief van Mevr. Poels, bracht mij meer inzichten in de specifieke technieken en manieren van afwerken van een Spaanhoed. We mochten, de toch wel vrij grote collectie van Spaanhoeden van kort bij bekijken en mooie detailfoto’s nemen. Dit gaf mij een goed beeld om de verder te volgen stappen uit te zoeken.

Mevr. Poels had ook al een hele zoektocht achter de rug om de juiste materialen zoals zijde stof, linten en biesjes te vinden, want ze wou de hoed zo authentiek mogelijk herstellen.

En dat is ons gelukt!

Het laatste fijne naaiwerk en het lint op de juiste manier plooien en vastnaaien, heb ik voor haar gedaan, al moet ik zeggen dat ze op mijn aanwijzingen al heel mooi werk had gedaan!

Toen ze uiteindelijk haar afgewerkte hoed kwam halen was ze dan ook overgelukkig. Trots kon zij tijdens de volgende familie bijeenkomst haar spaanhoed tonen en ook bij de opera is ze nog eens langs geweest om haar Spaanhoed fier te laten bewonderen.

Wie nu bij haar langs gaat kan haar pronkstuk zien staan in haar vitrinekast in de living!

Bedankt Mevr. Poels , het was heel fijn je te leren kennen en ik heb door jou ongelooflijk veel bijgeleerd en een boeiend bezoek aan het Momu beleefd!

Martine Verstraeten